Radši sluníčkář než slušný Čech

15. 09. 2017 7:48:00
Vyrůstal jsem na vesnici na severu Moravy a měl celkem fajn dětství a dospívání. Kamarádi a fotbal, později kamarádi, fotbal, počítač a pivo. Nic moc víc mě nezajímalo a částečně jsem za to vděčný. Vzpomínek a historek mám mraky.

Až na vysoké se mi otevřel svět, ale dlouho zůstalo u toho piva a dalších desítek přátel. Teprve po studiu v zahraničí a po dalších zkušenostech – jako byly hovory se vzdělanými či společensky aktivními lidmi na akademické půdě nebo u piva (pozor, navštěvoval jsem i kavárny!), ale také povídání s úžasně upřímnými a zvídavými 10letými dětmi během výuky češtiny (pozor, učil jsem i muslimy!) – jsem se změnil.

Začal jsem se zajímat o historii a společnost (přestože ani v jednom nejsem tzv. expert) a došlo mi, že člověku by nemělo stačit bavit se a být tak nějak spokojený s jakousi každodenní bezstarostností žití.

Začaly mě štvát názory lidí, kteří bojují např. s Babišem ne proto, že pomocí medu, nebo spíše marmelády v koblihách pozvolna získává kontrolu nad společností, ale protože nějak omezil (jen) je, přičemž jim nevadí politici volající po omezování druhých. Ano, mluvím o "cikánech, kteří jen kradou a mají to v genech", "uprchlících a muslimech, kteří jen znásilňují a mají to v genech", či "znásilněných holkách, které si za to mohou samy" a pravděpodobně se již taky narodily s tím, že si jednou vezmou minisukni a schválně půjdou v noci parkem s touhou být znásilněny...

Nedávno jsem při analýze diskusí na Facebooku narazil na komentáře olomouckého předsedy Strany soukromníků Františka Kučery. V jednom, antibabišovském, kritizoval občany ČR jako ovce, které už nevzhlíží k Havlovi a neváží si svobody, v jiné diskusi ale posílal muslimy za plot a prohlásil dokonce doslova, že "je čas roztopit pece". To je jen jeden příklad za všechny.

Najednou kolem sebe vidím všechnu tu zlobu a nelidskost a neumím mlčet. Nejvíc mě vytáčí, jak se i chytří (to myslím vážně), ale nespokojení nebo nešťastní lidé nechají oblbnout lžemi či absolutními výmysly Okamurů, Babišů, ale bohužel stále také Filipů... To je zloby na opilce Kalouska, ale opilec na Hradě nevadí? To je zloby na zloděje Kalouska, ale zloděj premiér vadit nebude?

Vidíte to, nebo ne? Kdyby to všechno nebylo tak absurdní!

Když pozoruji volební preference, jímá mě hrůza. Opravdu si zvolíme všechny ty lháře v čele s lhářem a manipulátorem největším, k tomu vychcaného imigranta volajícího po nenávisti vůči imigrantům a jako třešničku(!) na dortu vrahy (či alespoň obhájce vrahů)?

Vyjadřuji se celkem často proti názorům, které dnes hodnotím jako zcestné, či dokonce nelidské, ale dřív jsem je buď mlčky konzumoval (třeba zkušenosti s Romy jsem měl na ZŠ jen negativní a nebyl tu vlastně nikdo, kdo by o nich tvrdil něco pozitivního), nebo se nestaral ani o ně, ani o to, k čemu se vyjadřují – byl jsem prostě ignorant.

Ani dnes nejsem žádný aktivista, ale stal se ze mě člověk s názorem, který chce hledat pravdu a odpovědi na otázky a diskutovat s lidmi jiného názoru. Vím, že pro mnohé z Vás jsou humanitní obory zbytečné. Já jsem přesvědčen o tom, že svět a vzdělání mi (a mým kolegům) daly mnoho dobrého a že mi univerzita „nevymyla mozek“, jak často někde čtu, ale probudila jej. I když to trvalo dlouho...

Bohužel, jak je známo, čím více člověk ví a stará se, tím utopičtější je pro něj realizace oné bezstarostné každodennosti či každodenní bezstarostnosti. Často jsem označován, jako možná i někteří z Vás, za sluníčkáře. Radši ale budu nazýván sluníčkářem, kavárníkem či havloidem, než abych sám sebe musel hrdě prohlašovat za slušného Čecha/člověka.

Autor: Jarmil Vepřek | pátek 15.9.2017 7:48 | karma článku: 37.28 | přečteno: 3208x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3815

TOPlist 

Absolvent bohemistiky na FF MU v Brně a v současnosti doktorand, učitel češtiny, korektor a běžec.

Záliby: sport (po všech směrech), lingvistika, literatura, filmy, seriály, hudba, dobré jídlo a pití a v první řadě trávení času s přítelkyní, přáteli a rodinou. 

Poslední přečtená kniha: Jak (ne)dělat vědu (P. Kondelík)

Knížka pojednávající vtipně a odborně zároveň o všech obecných zvláštnostech vědeckých pracovišť.

Poslední zhlédnutý film: Holky na tahu

Strašná blbost, ale v rámci kategorie "strašná blbost" to ušlo.

Okénko Homera Simpsona:

"Pivo – příčina a řešení všech životních problémů."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...